Ook Heerle heeft een stamtafel: ‘Dit is een uitkomst’ ( uit BN-de Stem 4-2-2021).

HEERLE – Naast Wiekendael, Bloemschevaert en Waterland in Roosendaal en in het dorp Nispen heeft ook Heerle sinds woensdag een eigen stamtafel.

Monique Meeuwisse-van Genk 04-02-21, 19:49

Met de opening van deze stamtafel in wijkhuis De Schalm in de kerk is zorginstelling Groehuysen een stapje dichterbij de uiteindelijke wens om in iedere Roosendaalse wijk en dorp een stamtafel te realiseren. De stamtafels beogen een ontmoetingsplek te zijn waar ouderen laagdrempelig terecht kunnen voor een praatje, kopje koffie, beweegactiviteiten, workshops of informatie. ,,Iedereen kan hier doen waar hij zin in heeft’’, stelt coördinator stamtafels Manuela Perinotto van Groenhuysen. ,,We passen ons aan de wensen van onze gasten aan.’’

Behoefte aan ontmoetingsplek

Vanwege de coronaperikelen is de stamtafel stil van start gegaan. ,,Geen officiële opening nu maar dat feestje houden we tegoed’’, belooft Perinotto. Op de eerste dag vertellen bezoekers duidelijke behoefte te hebben aan een informele ontmoetingsplek. ,,Ik kwam al vijf jaar in de Buurtkamer die hieraan vooraf ging’’, vertelt bezoekster Sien van Eekelen. Sien zit gezellig op anderhalve meter afstand met dorpsgenootje Rina Buermans aan tafel. ,,Vroeger kon je alleen in de ochtend terecht. Nu de hele woensdag tussen 10.00 en 16.00 uur.’’

Voor Sien betekent haar bezoekje dat ze even niet alleen is en ook niet aan kwaaltjes hoeft te denken: ,,Ik woon alleen. Ook als ik ga wandelen kom ik momenteel niemand tegen. Dit is een uitkomst. Als het nu in mijn hoofd maar goed blijft gaan.’’

Alle stamtafels hebben om eventuele achteruitgang of zorgen van gasten op te merken een vaste professionele medewerkster van Groehuysen met een organisatorische en signalerende functie.

Kerstlunch in De Schalm

Kerstlunch in De Schalm

Vandaag, woensdag 23-12-2020 werd er in ons dorpshuis een heerlijke
kerstlunch geserveerd.
De lunch voor de kwetsbare ouderen in ons dorp is geheel coronaproof
verzorgd door Gastvrij de Schalm.
Tijdens de lunch werd er ook nog een leuke kerstquiz gedaan en een korte
uitleg gegeven, door Manuela Perinotto, over de aanstaande samenwerking
tussen Stamtafel Roosendaal, de Buurtkamer en het dorpshuis.

Met een goed gevulde maag, het opdrachtenboekje ‘ik vergeet je niet’ en
informatie over het winterprogramma (zie websitelink hieronder) en de stamtafel konden de bezoekers
weer huiswaarts.

Met dank aan de Gemeente Roosendaal.

Bloedprikpost verdwijnt uit Heerle (8-12-2020)

Bloedprikken Star-SHL in Bruinisse weer van start - Bru.nu

deze week ontvingen wij het bericht van Star-SHL dat zij per 1 januari 2021 stoppen met de bloedprikdienst in ons dorpshuis. Wij betreuren dat zeer, zo verdwijnt er weer een stukje dienstverlening uit ons dorp.

Planning

Planning loopt vanaf nu (12-11-2020) via Jan Brouwers , e-mail: planning@dorpshuisheerle.nl

GOED NIEUWS!!

de Boekspot mag weer open! Vanwege de maatregelen alleen met toezicht! Dus jullie zijn van harte welkom op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur.

BOEKSPOT HEEL EVENTJES OPEN

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek kwamen alle leerlingen van
basisschool Berkenveld met hun juf langs in de Boekspot. ’s Ochtends
kwam eerst groep 3-4 (20 kinderen) en daarna de kleuters (15 kinderen).
Er werden prentenboeken voorgelezen en uitgelegd hoe de Boekspot werkt .
’s Middags kwamen alle bovenbouwleerlingen tegelijk (47 lln) voor de
voorleeswedstrijd, ook weer met de juffen. De drie finalisten (v.l.n.r.
Floor, Noor en Nienke) hebben voorgelezen en tijdens het juryberaad werd
ook aan hun verteld hoe de Boekspot werkt. De jury had het niet
makkelijk, maar heeft Noor uitgeroepen tot winnaar. Zij mag Berkenveld
gaan vertegenwoordigen op de voorleeswedstrijd voor alle scholen van
Roosendaal. Nadat alle leerlingen een (nieuw) boek hebben gekregen,
aangeboden door de oudervereniging en de Leefbaarheidsgroep, gingen ze
weer terug naar school. Alle leerlingen van Berkenveld en hun juffen
zijn weer een keer in de Boekspot geweest en ze waren erg enthousiast.
Kortom, een erg geslaagde dag!

OOK WIJ DOEN MEE, STEM OP ONS VIA DE RABO-BANK WEBSITE EN…. ZEG HET VOORT!!

Laatste nieuws: de uitvoering van Roosendaal Danst (7 oktober) gaat NIET door.

Vanaf 2021 (als COVID tenminste uitgeraasd is) elke laatste vrijdag van de maand Heppie Ouwer in de Schalm

Mosselavond was een groot succes!

29 september 2020:

Corona legt meer beperkingen op!

Het bestuur heeft het protocol aangepast. Belangrijkste aanpassing aan de nieuwe situatie en de regerings-richtlijnen is een beperking van het aantal mensen dat in onze ruimtes ontvangen mag worden.

Download hier het volledige gebruikersprotocol:

HET WAS EEN SUCCES!! Open microfoon en karaoke in de Schalm

Straks lunchen in De Schalm? Volop plannen voor het dorpshuis van Heerle

HEERLE – Dorpshuis ‘De Schalm’ in Heerle moet meer de ‘huiskamer van het dorp’ worden, vindt beheerder Jan Brouwers. Vandaar dat hij naarstig op zoek is naar activiteiten om wat ‘reuring’ in het dorp te brengen.

,,De boekenspot, het uitleenpunt voor boeken, willen we graag op meer dagen open houden”, geeft Brouwers aan, ,,Graag zou ik dat doen met een cliënt die we op die manier een leuke dagbesteding kunnen geven. Mensen zouden er dan dagelijks van tien tot vier uur terecht kunnen. Niet alleen om boeken te lenen, maar ook om de krant te lezen of onder het genot van een kop koffie de laatste nieuwtjes uit te wisselen.” 

Brouwers zou er ook geen probleem mee hebben als in de boekenspot een cliënt in een rolstoel actief zou zijn. Hij gaat daarom met de Mytylschool in Roosendaal contact leggen om te kijken of die een geschikte persoon hebben voor deze vorm van dagbesteding. 

Lunchen

Een grote wens is om ook lunches te gaan verzorgen, iets wat hij ook in Roosendaal bij ‘Effe anders’ al deed en nu op donderdag de visboer uit het dorp weg is, is hij ingesprongen op deze lacune en kunnen mensen uit het dorp op donderdag verse kibbeling afhalen in het dorpshuis dat in de Gertrudiskerk is ondergebracht.

de Schalm is weer (een beetje) open!

De buurtkamer start weer op met ingang van woensdag 10 juni. Hoewel er per ruimte maar een beperkt aantal mensen kan gaan zitten, gaan we de verschillende ruimtes zó gebruiken dat iedereen een mooi plekje krijgt!

Ook het terras is weer open. Op tweede pinksterdag is daar al dankbaar gebruik van gemaakt. Vanaf heden is het terras bij mooi weer open van dinsdag tot en met zondag van 11 uur tot 17.00 uur. Op het terras, maar ook binnen inde ontmoetingsruimte heet gastheer Jan Brouwers samen met zijn medewerker u van harte welkom en u heeft er de keuze uit diverse warme en koude dranken (met name met bieren van La Trappe) en een kleine kaart met diverse gerechten. Van harte aanbevolen!

Protocol: er zijn regels voor de openstelling van het buurthuis. Zie hiervoor de bestuurspagina op deze website.

Boekspot weer open vanaf zaterdag 6 juni!

Nieuwe beheerder van de Schalm heeft grootse plannen

Nieuwe beheerder van de Schalm heeft grootse plannen

Horeca én zorg combineren, mogelijkheden bieden om samen te komen in het dorpshuis en grotere muzikale activiteiten om Heerle op de kaart te zetten.

Sinds 1 januari van dit jaar is Jan Brouwers (61) de nieuwe beheerder van dorpshuis de Schal, dat ondergebracht is in de Gertrudiskerk in het dorp. Hij zit vol plannen die hij – na het bezweren van de coronacrisis – ten uitvoer wil brengen.

Horeca-ervaring heeft Brouwers wel. Tot 2000 was hij uitbater van snackbar De Martel in Wouw, tot 2018 als zelfstandig ondernemer bij lunchroom Effe Anders in Roosendaal.

“Op verzoek van SDW (Stichting Dag en Woonvoorzieningen Roosendaal wvdb)  werkte ik hier met mensen met een beperking en dat liep lekker. Een nieuwe partij nam de lunchroom over en ik werd bedrijfsleider, mar omdat we het niet eens waren over de beleidsvoering, ben ik overgestapt naar De Schalm. Hier wil ik ook gaan werken met mensen met een beperking”, geeft Brouwers aan.

De 19-jarige Matthijs is inmiddels aan de slag en zorgt tijdens het gesprek voor cappuccino en koffie. Hij werkte eerst bij Effe Anders, maar hij wilde graag met Jan mee. In de komende periode wil Brouwers alleen de foyer uitbaten, hij wil ook het schoonmaken van het gebouw en het beheer erbij. “Ik denk 5 mensen meteen beperking een leuke dagbesteding te kunnen bezorgen. Sinds ik hier in mijn geboortedorp aan de slag ben , merk ik dat het idee de sympathie van de bewoners heeft”.

Er zijn meer plannen voor de toekomst. Zo komt op zodar het weer toegestaan is een Uriah Heep tributeband naar de Schalm om er de leien van het dak te spelen.De bedoeling van de nieuwe uitbater is  om meer activiteiten  op muzikaal en cultureel gebied te brengen.  “Nu wij de laatste horecagelegenheid in het centrum van het dorp zijn, hopen we ook de carnavalsactiviteiten, de wielerronde en andere evenementen hier  binnen te halen. Grote feesten kunnen we niet aan, want daar is de keuken te klein voor, maar reünies, kleine feesten en evenementen zijn altijd welkom”, zegt Brouwers.

Zijn hulp Matthijs knikt tijdens het gesprek veelvuldig ja  en is blij met zijn nieuwe werkplek. Hij heeft inmiddels al kennisgemaakt met één van zijn nieuwe collega’s. “Die ken ik nog van de school waar ik op gezeten  heb en ik ben blij dat die komt helpen”.

nieuwe tarieven per 1-2-2020

Onder het kopje zalen en reserveringen kunt u zien wat het kost om één of meerdere ruimtes te huren. Tevens onder welke voorwaarden. Klik hiervoor op één van de foto’s.

Yoga op donderdagavond

vanaf januari 2020 is er op elke donderdagavond yoga in De Schalm. |Dit wordt verzorgd door Wim Meijlink, het begint om 20.15 uur en duurt tot 21.15 uur. Voor meer informatie zie pagina “activiteiten”.

75 jaar bevrijding

Ter gelegenheid daarvan zal Heemundekring De Vierschaer het nummer dat zij maakte over de bevrijding van de 4 dorpen opnieuw uitbrengen en te koop aanbieden.

René Hermans schrijft daarover: Er is ook een driedubbel exemplaar over Wouw (gemeente) in de oorlog. Die boekjes kosten 5 euro. Wij gaan die in de periode waarin de bevrijding wordt gevierd te koop aanbieden in alle vier de Wouwse dorpen.

De zwart-wit foto’s van Heerle die gebruikt zijn tijdens de viering 75
bevrijding zijn tot en met Bevrijdingsdag 2020 te bezichtigen in de
ruimte voor de bar in de Schalm.

een nieuwe expositie in de Schalm

Wim Noordam

Wim Noordam is grafisch ontwerper en kunstenaar. De basis is gelegd op de Willem de Kooning Academie. Als vormgever is hij breed geïnteresseerd.

Hij houdt van netwerken en verbinden.
Zijn kracht zit in het maken van originele, creatieve ontwerpen en het maken van grafische kunst. Hierbij maakt hij gebruik van teken- en schildertechnieken en fotobewerkingen. Hij heeft een website met grafische kunst. Waarom? Omdat hij het maken van kunst erg leuk vindt om te doen, om creatief bezig te zijn. De vrijheid om allerlei technieken te combineren. Hij werkt vaak in opdracht voor bedrijven en particulieren. Bijvoorbeeld n.a.v. uw eigen foto’s. Daarnaast laat Wim Noordam op zijn eigen wijze zien wat hem bezighoudt. Alles kan interessant zijn: mensen, dieren, voorwerpen, gedachten, bedrijven, binnen- en buitenland, verleden, heden en toekomst. Kom kijken in het Dorpshuis en laat u inspireren. www.wimnoordam.nl

keramiek van Toke Hoetelmans in De Schalm

van Toke Hoetelmans

vanaf 11 november is in de Schalm in ruimte 00.4 een kunstwerk te zien van Toke Hoetelmans. Zij is deelnemer aan de workshop van “Den Aarden Kruik” in Bergen op zoom (Pater Hermansstraat 1) . Daar worden naast keramiek in allerlei vormen (vazen, bekers, schalen, naambordjes) ook kaarsen op een ambachtelijke wijze gemaakt. De winkel is open van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, op ma-di-wo ook ’s middags van 13.15 tot 17.00 uur. De winkel en het atelier vallen onder de dagbesteding van GGZWNB.

Tel. 0164-289254, e-mail: denaardenkruik@ggzwnb.nl . Bij het kunstwerk ligt ook wat documentatie over het atelier van Den Aarden Kruik.